J. Peder Zane este un scriitor și editor, care a lucrat la The New York Times și The News & Observer din Raleigh, Carolina de Nord. El este acum un profesor asistent de Jurnalism și Comunicare în masă din cadrul Colegiul Sf. Augustin,Raleigh.Co-autor, împreună cu profesorul Adrian Bejan de la Universitatea Duke,al lucrării "Designul în natură: legea constructală,reglementează evoluția în Biologie, Fizică, Tehnologie și Organizare socială.De asemenea, el a editat și contribuit la două cărți publicate de WW Norton, "Top Ten: Scriitorii aleg Cărțile lor preferate" (2007) și "Citește remarcabil: 34 de scriitori și aventurile lor despre citit" (2004).Prin munca sa a câștigat mai multe premii naționale, inclusiv Premiul Distinguished Writing pentru Comentariu de la American Society of Newspapers Editors(Societatea Americană a editorilor de ziare).
Acesta a avut ideea să facă un top al celor mai bune cărţi şi al celor mai buni scriitori, în baza unui punctaj atribuit de 125 de autori contemporani (între care Stephen King, Norman Mailer, Jonathan Franzen, Annie Proulx). Au fost menţionate 500 de cărţi, iar în funcţie de numărul de puncte primite au fost constituite şi topurile.
În opinia mea avem nevoie de astfel de sondaje,dat fiind numărul mare de cărți și timpul atît de scurt pe care îl avem la dispoziție.Din acest motiv,am hotărât să transmit mai departe acest articol apărut în ziarul englez ”The guardian”,cu mici completări.
1. Anna Karenina de Lev Tolstoi
Anna Karenina este un studiu
extraordinar de fin al sentimentelor umane: iubire, ură, speranţă,
gelozie, disperare, milă… “Materialul de studiu” este povestea a două
iubiri: una între Ana Karenina şi contele Vronksi – o iubire vinovată, dramatică, iar cealaltă între
Levin – un intelectual pasionat de viaţa rurală şi Ekaterina
Șcerbațkaia zisă şi Kitty.Este o relaţie în aparenţă liniştită,
familială, însă, în esenţă, pe măsură ce avansăm în roman, lucrurile se
complică...
Fără îndoială, Anna Karenina este Everestul artei literare şi probabil aşa va rămâne mult timp!
Fără îndoială, Anna Karenina este Everestul artei literare şi probabil aşa va rămâne mult timp!
2. Madame Bovary de Gustave Flaubert

Este o carte a promiscuităţii eterne, a imoralităţii atemporare, a vicilor şi totodată a ruperi unor tipare/clişee morale.
Consumând o căsătorie nu foarte pe
gustul doamnei Bovary,setea acesteia de iubire este
satisfăcută de contopirea cu imaginarul izvorât din romanele populare,
însă, pe măsură ce timpul trece,ea rupe barieră după barieră devenind
o adulteră de cea mai josă speţă.Personajul poate fi caracterizat ca fiind detestabil.Dar totuşi, din această viaţă mizeră izvorăsc niște sentimente surprinzător de
pozitive..
Oare depravarea morală i-a ajuns până în adâncul sufletului?Citiți această carte pentru a afla!
Oare depravarea morală i-a ajuns până în adâncul sufletului?Citiți această carte pentru a afla!
3.Război și pace de Lev Tolstoi
În Război şi pace, Tolstoi scrie mai mult decât o cronică
amănunţită a unui război ce a schimbat cursul istoriei. El surprinde ȋn
parcursul anilor descrişi psihologia mulţimii, a relaţiei dintre mamă şi
fiică, soţ şi soţie, intensitatea iubirii şi sfârşitul acesteia. Mai
mult decât atât, Tolstoi surprinde atât tumultul vieţii, cât şi
liniştea, calmul omului ȋn faţa propriului sfârşit. Aşa cum Socrate
spunea că perfecţiunea umană poate fi găsită dacă punem laolaltă
ȋntreaga omenire, aşa şi Tolstoi surprinde fericirea şi caracterul uman
din fiecare dintre noi, punând laolaltă poveştile intime şi sociale ale
oamenilor secolului al XIX-lea.
Dacă v-a convins descrierea vă sfătuiesc să începeți explorarea cărții!
4.Lolita de Vladimir Nabokov
O poveste ciudată la prima vedere descrisă chiar de către unul dintre personajele principale, Humbert Humbert ,care are oobsesie mai mult decât sexuală pentru o fată de 12 ani, Dolores Haze.
La noi a apărut la Editura Polirom!
5. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain
Este o carte care ne aduce aminte că am
fost copii şi că în sinea noastră vom rămâne ancoraţi în acei ani veseli
şi fără griji.Cu cât suntem mai aproape de Tom şi Huck cu atât mai
departe suntem de cenuşiul coditian. Aşa că recitiţi-o!
6.Hamlet de Wiliam Shakespeare

Cartea Hamlet, care îl are în prim plan pe Prințul Danemarcei sau mai simplu Hamlet,este o tragedie de Wiliam Shakespeare,care se crede a fi scrisă între 1599-1601.Acțiunea are loc în Regatul Danemarca și are ca subiect răzbunarea lui Hamlet pe unchiul său Claudius pentru uciderea vechiului rege Hamlet(fratele lui Claudius și tatăl prințului Hamlet).Piesa descrie portrete de nebunie reală și simulată,cuprinde treceri rapide de la durere copleșitoare la furie extremă și explorează teme de trădare,răzbunare,incest și corupție morală.
Download-uri Gratuite!
1.)Versiunea pentru Pc.
2.)Versiunea pentru Mobil.
Programe:
Program de citire Ebook-uri pentru Pc!
Program de citire Ebook-uri universal!
7.Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Aparut in 1925, Marele Gatsby a cistigat prestanță, fiind, până în clipa de față, una dintre carțile anilor ’20 căreia epitetul „capodoperă” nu i-a fost niciodată contestat. Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este în egală măsură o dramă a iluziei, dar și a succesului care atrage după sine o nemarginită nefericire. Într-un anumit sens, Marele Gatsby e „un roman de tip Hollywood”, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film. Puternic vizual, plasat în lumea pașnică a cartierului Queens și în nevroza Manhattanului, romanul e vegheat, în scenele decisive, de ochii doctorului Eckleburg, un substitut al camerelor de filmat. Criticii au văzut în această imagine un simbol al lui Dumnezeu însuși, care, tronind deasupra Vaii Cenușii, asistă impasibil la prăbușirea unei lumi care s-a dovedit nedemnă de miturile pe care și le-a creat.Cartea este apărută la editura Polirom,v-o recomand cu încredere!
8.În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust
Multi oameni care se ocupă cu critica literară îl consideră pe domnul Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust, cel mai mare prozator al secolului XX. Dacă este să ne luăm după romanul “În căutarea timpului pierdut” la care Proust a lucrat 14 ani, care are peste 2000 de personaje, peste 4000 de pagini putem spune că da este un mare prozator. Este un roman neterminat, foarte complex si complicat. Probabil în capul lui Proust, romanul avea o continuare pe care nu am putea vreodată să ne-o imaginăm. Romanul are șapte părți, unele cu două volume.Temele principale abordate sunt: memoria, anxietatea generată de singurătate, arta, artiștii și formele arte,...
Cartea a apărut la editura Corint,recomand această carte celor cu experiență în citit!
9.Povestiri de Anton Cehov
Mai ţineţi minte povestirea în care un funcţionar moare subit fiindcă îşi închipuie că a supărat un şef? Sau cazul de dispariţie din Chibritul suedez? Sau pe doamna care şi-ar înşela bărbatul din plictiseală şi o şi face în gînd, ca să-şi mai lumineze viaţa de o monotonie cenuşie?Dacă citeşti povestirile lui Cehov există totdeauna un sau care de fapt maschează un şi , fiindcă ele se cheamă una pe alta, de parcă ar fi piesele unui imens mozaic. Dintre marii ruşi ai secolului 19 medicul Anton Pavlovici Cehov, cu povestirile lui, mi se pare cel mai apropiat de sensibilitatea modernă.
10. Middlemarch de George Eliot
Înaite de toate, pentru cei care nu au citit cartea sau care nu au auzit de autor, he’s a she! Geroge Eliot este numele de scenă al lui Mary Ann Evans.
“Un studiu al vieţii de provincie” sau
Middlemarch, cum a fost intitulată ulterior, este o descriere tulburător
de realistă a vieţii din Anglia începutului de secol al XIX-lea,viaţa văzută
prin ochii Dorotheei Brooke – personajul principal. Este o carte despre
lupta valorilor în dauna prejudecăţilor, despre afirmarea valorilor
feminine şi totodată o punere cu faţa la zid a unei societăţi înecată
într-o pseudomorală ipocrită. E o carte care prin prisma realismului
şi a lucidităţii va rămâne contemporană mult timp de aici înainte.
Virginia Woolf spunea despre Middelmarch “această carte magnifică, cu toate imprefecţiunile sale, este unul dintre puţinele romane britanice scrise pentru oameni mari”.
Virginia Woolf spunea despre Middelmarch “această carte magnifică, cu toate imprefecţiunile sale, este unul dintre puţinele romane britanice scrise pentru oameni mari”.
Vă mulțumesc anticipat pentru vizualizări și sper să vă fie de folos aceste cărți!