Top recomandări de carte străină!
1.The Son by Philipp Meyer
Genul: Roman -Ficțiune,Western,Istorie
Lansare: 28 mai 2013
Descriere
O parte epică din Texas, o parte clasică cu referire la povestea ajungerii la vârsta potrivită,o parte neclintită ce cuprinde portretul sângeros al luptei pentru putere.Fiul,este un roman extrem de transport care aduce în atenție un subiect mai vechi de violență,din America de Vest,prin viața familiei McCulloughs,o familie ambițioasă și la fel de rezistentă și periculoasă ca terenul pe care îl dețin claimSpring, în anul 1849. Primul copil de sex masculin născut în nou înființata Republică a Texas-ului,Eli McCullough are treisprezece ani când o bandă de jefuitori Comanches pătrund în gospodărie sa și ucid cu brutalitate pe mama si pe sora lui,luându-l prizonier. Curajos si inteligent, Eli se adaptează rapid la viața de Comanches,învăță modullor de a se comporta și limba lor,răspunzând la un nume nou și devenind fiul adoptat al șefului.El luptă împotriva dușmanilor lor, inclusiv împotriva bărbaților albi - ceea ce complică simțul său de loialitate și înțelegere a ce reprezintă el de fapt.Dar, atunci când boala,foametea și un număr copleșitor de americani înarmați decimă tribul, Eli se regăsește singur.Nici alb nici indian,nici civilizat și nici complet sălbatic,el trebuie să-și sculpteze singur un loc pentru el însuși într-o lume în care nu-i mai aparține în totalitate - o călătorie plină de aventură, tragedie,mizerie,greșeli și noroc ce se reverberează în viețile urmașilor săi.Legăturile cu povestea lui Eli sunt cele ale fiului său, Peter, un om care suportă costurile emoționale ale luptei pentru putere a tatălui său și Jeannie,strănepoata lui Eli,o femeie care trebuie să ducă lupte extrem de dure ca să-și înfrunte rivalii,pentru a reuși într-o lume a bărbaților.Philipp Meyer foare abil explorează modul în care cruzimea lui Eli și pragmatismul de oțel transformă generațiile următoare ale familiei McCulloughs.Dragoste,onoare,chiar și copiii sunt sacrificați în numele ambiției ca familia să devină una dintre cele mai puternice și bogate din Texas, o dinastie a fermierilor și prelucrătorilor de ulei,a bogăției de neegalat și a privilegiului.Cu toate acestea,ca la toate imperiile,clanul McCullough trebuiesc să suporte toate consecințele alegerilor făcute.Chinuitoare, panoramică și viu desenată,Fiul este o realizare de maestru provenită de la un sublim tânăr talent.
2.And the Mountains Echoed by Khaled Hosseini.
Lansare: 21 mai 2013.
Descriere
Un roman de neuitat despre găsirea unei părți pierdute din tine în altcineva.Khaled
Hosseini, autorul nr.1 în ziarul New York Times cu cărțile,The Kite Runner și
A Thousand Splendid Suns,a scris un roman despre cum iubim,cum avem
grijă unii de alții și cum alegerile pe care noi le facem se răspândesc
prin generații. Această poveste nu implică doar părinți și copii,ci și
frați și surori,veri și îngrijitori.Houssini exporează diferitele moduri
în care familiile se hrănesc,rănesc,trădează,se respectă și se
sacrifiică unii pentru alții,în momemntele cele mai
importante.Urmându-și personajele cu ramnificațiile vieții la fiecare în
parte,cu alegerile și iubirea din întreaga lume- de la Kabul la Paris
și San Francisco,până la insula grecească Tinos-povestea se extinde
gradat,devenind tot mai emoționantă,complexă și mai puternică cu fiecare
pagină rasfoită.
3.Life After Life: A Novel by Kate Atkinson
Lansare: 2 aprilie 2013.
Descriere
Cum ar fi dacă ai putea trăi din nou și din nou până când înțelegi lucrurile așa cum trebuie?
Nominalizată la premiul de ficțiune pentru femei în 2013,cartea este prezentată astfel:
Într-o noapte rece și cu ninsoare din 1910,Ursula Todd se naște în familia unui bancher englez. Ea moare înainte de a-și trage prima suflare. În aceeași noapte Ursula Todd renaște,cu un bocet asurzitor și porneste într-o viata, care va fi,să spun așa,cel puțin neobișnuită. Pentru că ea crește,moare de asemenea, în mod repetat, într-o varietate de moduri, în timp ce se apropie al doilea cataclism mondial și anume ce-l de al doilea război mondial.
Numărul aparent infinit de vieți al Ursulei îi dă puterea de a salva lumea de la destinul său inevitabil? Și dacă da,ce soartă va avea?
Numărul aparent infinit de vieți al Ursulei îi dă puterea de a salva lumea de la destinul său inevitabil? Și dacă da,ce soartă va avea?
Plină de umor negru,uimtor de dureros și cu totul originală este această Kate Atkinson în toată splendoarea sa.
4.Wave by Sonali Deraniyagala.
Genul: Biografie,Dezastre naturale,Istorie contemporană.
Lansare: 5 martie 2013.
Descriere
În dimineața zilei de 26 decembrie 2004, pe coasta de sud a Sri Lankăi, Sonali Deraniyagala și-a pierdut părinții, soțul și cei doi tineri fii în tsunami-ul din care în mod miraculos a supraviețuit.În acest memoriu curajos și extrem de sincer,descrie acele prime momente îngrozitoare și călătoria ei prin viață din acel moment.A scris captivant,lipsită de prea multă implicare sentimentă: cum se lupta în primele luni de la tragedie, furioasă împotriva unei realități ce nu-i putea face față și pe care n-o putea nega și apoi de-a lungul anilor care au urmat cum permite încet memoriei să ia înapoi viața bogată și plină de bucurie pe care o avea, de la casa familiei sale de la Londra, la nașterea copiilor ei, la anul când l-a cunoscut pe soțul ei englez la Cambridge, la copilăria petrecută în Colombo.În tot acest timp învățase echilibrul dificil dintre momente aproape insuportabile cauzate de amintirile pierderii ei și necesitatea de a-și menține în viață familia într-un fel sau altul prin ea.
5.How Literature Saved My Life by David Shields.
Genul: Amintiri,Eseu literar,Studii literare.
Lansare: 5 februarie 2013.
Descriere
În această carte minunat de inteligentă, incredibil de sinceră, și dureros de amuzantă,aclamatul scriitor David Shields se folosește pe sine ca fiind reprezentantiv pentru toți cititorii și scriitorii care încearcă să găsească mântuirea prin literatură.
Amestecul de criticism confesional și autobiografie antropologică,Shields explorează puterea literaturii (de la Pensées Blaise Pascal la Bluets Maggie a lui Nelson, Barca de viteză a Renatei Adler,la Proust O amintire a lucrurilor trecute) pentru a face viața supraviețuibilă, poate chiar suportabilă.Shields evocă personalitatea lui profund divizată ( "ridiculozitatea" lui,ambivalența), defectele sale de caracter, problemele sale,disperările sale serioase.Cărțile sunt barca de salvare din viața lui,dar atunci când devin lipsite de substanță și arhaice,el se delectează cu un nou tip de artă care se bazează foarte mult pe ofertă și conștiință și conștiința de sine - perfect, din moment ce atât de mult din ce-l doare acut este conțtiința de sine.Și împărtășește cu noi o finală ironie: el vrea "literatură pentru a calma singurătate umană, dar nimic nu poate alina singurătatea omului. Literatura nu minte în legătură cu acest lucru - fapt ce-l face să devină esențial."
6.Me Before You: A Novel by Jojo Moyes.
Genul: Roman- Dragoste,Dramă.
Lansare: 31 decembrie 2012.
Descriere
Louisa Clark este o fată obișnuită,trăind o viață extrem de comună-un prieten echilibrat,o familie foarte apropiată, care nu a fost niciodată mai departe departe de satucul lor mic. Ea iși gasește un job extrem de necesar,lucrând pentru ex-Maestru al Universului Will Traynor, care este în scaun cu rotile după un accident. Will a trăit întotdeauna pe picior mare,afaceri mari,sporturi extreme,călătorii în toată lumea-iar acum e destul de sigur că nu mai poate trăi la fel din cauza situației în care a ajuns.
Will este acerb,capricios,autoritar, dar Lou refuză să-l trateze ca pe un copil și în curând fericirea lui începe să însemne mult mai mult pentru ea decât s-ar fi așteptat. Atunci când ea află că Will are planuri șocante în ceea ce privește viitorul lui, ea își propune să-i arate că viața încă merită trăită.
O poveste de dragoste pentru această generație, Me before You,aduce două vieți,doi oameni care nu ar putea avea mai putine lucruri în comun, un roman sfâșietor de romantic care întreabă, Ce faci atunci când pentru a face fericită persoana pe care o iubești,trebuie să-ți frângi propria inimă și să renunți la propria ta fericire?
Recomandări de carte românească!
Beletristică
Viețile paralele de Florina Iliș.
Genul: Roman de ficțiune.
Descriere
Florina Iliș
reconstituie, într-un roman-document care sfidează legile timpului, mai
mult de 150 de ani din existență lui Mihai Eminescu -antumă și postumă,
din secolul al XIX-lea până în prezent, așa cum a fost ea traită,
consemnată, idealizată, maculată, imaginată. Viața, boala și moartea
poetului continuă să fie subiecte actuale de dispute, de întrebări fără
răspuns, de teorii ale conspirației. Poetul a fost un geniu? A iubit? A
fost nebun? A existat Marea conspirație? A fost asasinat? Etc. Etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Iliș
recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observație,
surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor,
corespondența, manuscrise, dosare și note informative ale Siguranței și
ale Securității, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiene și
bloguri, dar și la jocul subtil al imaginației. Un geniu poetic precum
Eminescu, ale cărui „vieți paralele“, pe cât de reale istoric, pe atât
de metafizic visate, se confundă cu însăși Romania modernă, avea nevoie
de o viziune pe masură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o
metempsihoză națională, documentele de arhivă ale unei „poliții
politice“ fără vârstă.
Non-Ficțiune
De ce este Romania altfel? de Lucian Boia.

Genul: Eseistică,Istorie.
Descriere
Țările și națiunile sunt diferite. Asemănătoare și diferite. România intră și ea, firește, în acest joc al asemănărilor și deosebirilor. Nu cumva este totuși încă mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai „excentric“, sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a desfășurat psihodrama politică din vara anului 2012 a lăsat impresia că țara e defectă.
Managementul serviciilor pentru utilizatori în bibliotecile contemporane de Liviu-Ioan Dediu
Citeste mai mult: adev.ro/ml3cys
Citeste mai mult: adev.ro/ml3cys
Știință
Managementul serviciilor pentru utilizatori în bibliotecile contemporane de Liviu-Ioan Dediu
Genul: Management
Descriere
Nu în ultimul rând, cercetarea cu tema Managementul serviciilor pentru utilizatori în bibliotecile contemporane este o pledoarie pentru supravieţuire.Sfera serviciilor capătă dimensiuni tot mai mari în viaţa social-economică a unei ţări civilizate ca urmare a acţiunii unor factori obiectivi. Stimulentul esenţial al apariţiei şi amplificării serviciilor îl constituie nevoia socială (dorinţă, cerinţă).Nevoia socială poate fi reprezentată de ansamblul dorinţelor a căror satisfacere este considerată de membrii unei colectivităţi ca fiind indispensabilă pentru asigurarea unui nivel şi stil de viaţă
în conformitate cu nivelul de dezvoltare şi statutul grupului.Creşterea şi diversificarea nevoilor sociale se manifestă ca o cerere de servicii.Identificarea şi evaluarea culturii organizaţionale a unei biblioteci este esenţială pentru ridicarea calităţii serviciilor oferite, mai ales în prezent, când aceste structuri traversează o profundă criză,datorată în special lipsei resurselor financiare şi a managerilor de profesie. Deşi majoritatea cercetărilor s-au concentrat asupra organizaţiilor de business, aspectele şi concluziile referitoare la cultura organizaţională pe care le prezentăm în lucrare sunt valabile pentru toate structurile culturale,deci, şi pentru biblioteci, mai ales că tendinţa actuală este de a organiza şi activitatea acestora pe principii de rentabilitate şi de profit.
Beletristică și critică
Exerciții de echilibru de Tudor Chirilă.
Genul: Eseistică,Publicistică.
Descriere
Dacă vreți să-l cunoașteți mai bine pe Tudor Chirilă, citiți-i textele adunate în volum. Veți descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeași ușurință în proză sau în versuri și ale cărui rânduri trădează o sensibilitate pe care puțini i-o bănuiesc.Tudor Chirilă scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru și cărți, nostalgic despre oameni dragi dispăruți, ironic despre locuitorii Romaniei de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubesti. Și să fii liber.
„Din Grecia în Delta Dunării și de la fețele copiilor din nisip până la elogiul amar al râsului ca «pedeapsă capitală a românilor», Tudor alege să participe la viață prin a fi normal în raport cu oamenii din jur. Textele lui se aștern firesc în carte, ca o revanșă amicală a literei scrise în fața lumii digitale.Înainte de a fi blogger, înainte de a fi cântăreț, înainte de a fi actor, Tudor Chirilă a fost un copil care adormea cu paginile cărții înghesuite în colțul pernei. Nu lectura l-a învățat, desigur, să trăiască nestingherit și egal cu el, dar poate că acele carți ale copilăriei l-au împins să ne picure alfabetul albastru de cerneală al unei vieți libere.“ - Catalin Tolontan
Literatură română contemporană
101 cărți românești de citit într-o viață de Eugen Istodor.
Genul: Istoria literaturii române.
Descriere
Aceasta este istoria literaturii române a la Istodor. Ce se mai poate citi astăzi din literatura română de la origini până în prezent? „Lista Istodor“conține 101 titluri, comentate scurt și cuprinzător, „amestecând arome, cărți și tării“ și recomandate prin cate o „declaratie de dragoste “ luată de la oameni dintre cei mai diferiți, de la taximetriști la filosofi. O adevarată aventură. Cinci-șase ani de citit sistematic, însemnand peste o mie de volume, cele mai multe parcurse cap-coadă, altele doar răsfoite. Un instrument util: cărți alese, așezate în ordinea cronologică a apariției lor și prezentate succint. O carte ce nu se poate încheia nicicând, ea cuprinzând și un top, alcătuit de căte un specialist, al celor mai bune lucrări din domenii umaniste (istorie, sociologie, știinte politice, filosofie-logică, filosofie, religie-teologie). Această carte este un Cadou făcut celor ce-și iubesc valorile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu